W naszej największej donicy, możesz nawet już wczesną wiosną posiać rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek, szpinak,cebulę siedmiolatkę.

Wskazówka. Zamiast donicy, możesz też zamontować u siebie (choćby na balkonie) grządkę podwyższoną

 

 

Dzięki takiemu zestawowi świeżych nowalijek nie musisz martwić się o swoje zdrowie wiosną. Siejąc samodzielnie masz też pewność, że warzywa nie zawierają żadnych dodatkowych substancji chemicznych.

 

 

    

 

 

Produkty:
Donica warzywnik
Podłoże
Kompost granulowany
Rzodkiewka biało-czerwona Poloneza
Sałata masłowa Dynamite
Szczypiorek Nelly
Cebula siedmiolatka, odmiana zimowa Tonda Musona
Szpinak Palco
Rzodkiewka biała Rampouch
Sałata musztardowa

 

 

    

 

Jak to zrobić?

1. Na samym dnie donicy czy grządki powinien znaleźć się drenaż. Może to być keramzyt, a w przypadku większych skrzyń – gałązki, liście, kora.
2. Następną warstwą będzie żyzna ziemia – kompostowa – czysta albo wymieszana z odkwaszonym torfem. W sprzedaży są gotowe podłoża pod warzywa i zioła. Można z nich skorzystać. Ważne, żeby ziemia była żyzna, przepuszczalna, a tuż przed wysiewem także podlana.
3. Pamiętaj, że każde nasiono sieje się inaczej. Rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek sieje się płytko. Na głębokości 0,5 – 1 cm.

 

Cebulę siedmiolatkę i szpinak sieje się głębiej – na głębokości 2 cm.
Są też takie rośliny, których nawet nie przysypuje się ziemią. Zawsze czytaj informacje na opakowaniu. Niektóre nasiona potrzebują więcej światła, a inne muszą być siane głębiej.

 

 

    

 

 

Stanowisko

Słoneczne, ciepłe, bo takie właśnie stanowisko warzywa lubią. Grządki podwyższone oraz duże donice można trzymać na balkonie.

 

Podlewanie

Warzywa i zioła uprawiane w donicach trzeba podlewać nawet codziennie, jeśli jest bardzo ciepło. Umiarkowanie, odstaną wodą. Najlepiej – deszczówką.

 

 

    

 

 

Nawożenie

Jedynie biohumus, który jest nawozem organicznym.